Vi se nalazite na:  Početna  >  Štampanje knjiga

Štampanje knjiga

Štampanje knjiga

Štampanje knjiga

U štampariji FERAL do sada je odštampan veliki broj knjiga mehkog i tvrdog poveza. Knjige ili publikacije štampamo u visokokvalitetnoj offset štampi. Možemo se pohvaliti i velikom brzinom štampe knjiga ili publikacija. Štampamo knjige u crno bijeloj štampi i kolornoj štampi u različitim tiražima i formatima. Štampa knjige je proces koji pored same štampe podrazumijeva i grafički prelom teksta knjige, grafički dizajn korica knjige te retuširanje i poboljšavanje slika. Kada se knjiga odštampa na velikim arcima (listovima) papira slijedi proces grafičke dorade i uveza knjiga. Postoji više načina uveza knjiga, ali su dva najpopularnija, a to su: mehki povez knjiga i tvrdi povez knjiga. Same korice knjige se plastificiraju matt ili gloss folijom, a kod tvrdog uveza korice se mogu presvući i knjigovezačkim platnom. 

Štampanje knjiga tvrdog i mehkog uveza

Razlika između tvrdog poveza knjiga i mehkog poveza knjiga se razlikuje se i sam način dorade. Mehki uvez knjiga je i cjenovno povoljniji, a samim time i zastupljeniji. 

Kod mehkog poveza knjiga knjižni blok se za koricu knjige vezuje vrelim tečnim ljepilom koje se samo nakon nekoliko minuta stvrdne do te mjere da je knjižni blok nemoguće odvojiti od korice bez deranja. Gramatura (debljina) papira koji se koristi za korice kod mehkog uveza je najčešće papir kunstdruck 350gr. Korice knjige kod mehkog uveza se plastificiraju matt ili gloss folijom za plastifikaciju. Mehki uvez knjiga je široko zastupljen i tražen.

Tvrdi uvez knjiga je sasvim drugačiji od od mehkog poveza. Kod tvrdog poveza knjiga korice se izrađuju od lepenke kedbljine 2mm koja se omotava tzv. omotom najčešće papir kunstdruck 150gr. Na omotu se štampa grafički dizajn korice,a nakon štampanja omot korice se plastificira gloss ili matt folijom za plastifikaciju. Za omot knjige se može koristiti i knjigovezačko platno u različitim bojama. Knjižni blok knjige se šije koncem, a pored šivenja koncem na hrbat knjige se lijepi knjigovezačka gaza. Da bi se knjiga finalizirala u knjižni blok se ubacuje pokazna traka i ukrasna vrpca.

Grafički prelom i hrbat knjige

Da bi se knjiga odštampala potrebno je uraditi grafički dizajn korica knjige, a nakon toga i grafički prelom teksta knjige. Prelom knjge je postupak gdje se uz pomoć grafičkih programa tekst knjige i slike uređuju u jednu cjelinu koja je spremna za štampu. U našoj štampariji možete dobiti i uslugu preloma knjige, kao i grafički dizajn korica. Još jedan pojam koji se često čuje kada se govori o knjigama je tzv. “hrbat” knjige. Hrbat knjige je dio korice gdje je knjižni blok spojen sa koricom. Hrbat knjige može biti ravni i polukružni

Najčešće postavljanja pitanja za štampanje knjiga

Poštovani, u našoj štampariji možete štampati knjige u boji, a i u crno-bijeloj štampi.

Poštovani, u štampariji FERAL možete štampati knjige trdgog poveza i knjige mehkog poveza.

Poštovani, štampamo knjige u najpopularnijem B5 formatu, a također i u A4 i  A5 formatu.

Poštovani, u štampariji FERAL možete dobiti uslugu grafičkog preloma knjige, kao i grafički dizajn korice knjige.

E slika
VRLO DOBRO
4.5/5

Bazirano na 483 recenzije

VRLO DOBRO
4.4/5

“Uvijek sam jako zadovoljan, prije svega jer se naljepnice lahko kidaju i zaljepljuju.” 17.0.10.2022.

VRLO DOBRO
4/5

Hvala na stručnom savjetu i super brzoj isporuci…” 14.09.2022.

VRLO DOBRO
4.4/5

“Roba vrlo dobra, cijena i dostava dobra. Dodatno pojašnjavanje nije potrebno.” 07.09.2021.

ODLIČNO
5/5

“Perfektno – dostava za 2 dana – bila je gotovo nevjerovatna, odmah smo napravili drugu narudžbu.”