Vi se nalazite na: Početna > Štampanje letaka

Štampanje letaka

Štampanje izrada letaka

Izrada letaka

Letak ili flyer je jedan od najpopularnijih štampanih artikala. Leci ili flajeri su savršeni za skretanje pažnje na događaje, promocije, cijene ili savjete za različite ciljne gupe kupaca. Koji format letaka treba da štampate? Praktični formati kao što su DIN-A5 ili DIN-A4 idealni su za brze reklamne  kampanje u gradu. Na prodajnom mjestu može biti malo upečatljivije imati letke štampane u DIN A5 ili DIN long formatu i na taj način pobuditi interes potencijalnih kupaca. Ukoliko želite veću pažnju kupaca preporučujemo da svoj dizajn odštampate u većem formatu letka tipa A4. Usput, naši kupci najčešće naručuju letake u klasičnom A5 i A4 formatu.

Vrsta papira za letke ili flajere

Najčešći papir za letke je kunstdruck papir. Zbog svoje glatke površine kunstdruck papir reflektuje svjetlost bolje od ostalih vrsta papira i time čini živopisne boje. Nasuprot kunstdrucku reciklirani papir prikazuje boje manje intenzivno, ali je posebno ekološki prihvatljiv. Izbor vrste papira na kraju ovisi o vašim ličnim preferencijama i vrsti i lokaciji vaše marketinške kampanje. U našoj štampariji možete naručiti letke u više boja, a možete štampati letke obostrano ili jednostrano. Najpopularniji papir za letke je kunstdruck 115 gr, a ukoliko su vam potrebni malo čvršći leci onda imate opciju da birate gramaturu papira od 130 gr do 300 gr.

Debljina papira za letke ili flajere

Gramatura papira, tj. debljina papira koju odaberete za štampanje letaka utiče prije svega na kvalitet i izgled letka. Što je veća debljina papira, to je letak čvršći. Kao rezultat toga leci obično izgledaju eksluzivnije u rukama primaoca. Najčešće gramature papira na kojima se leci štampaju su 115 g/m² i 130 g/m². Također su popularni i leci na gramaturi papira 250 g/m² u DIN long formatu koji su idealni za distribuciju po haustorima i poštanskim  sandučićima. 

Najčešća pitanja za štampanje letaka

Najisplatnije je da se uklopite u dimenzije nekog standardizovanog letka. Naravno, vi možete i sami odrediti dimenzije vašeg letka ali to povećava troškove jer se ostatak papira koji je izvan formata baca.

Zahvaljujući vrhunskom prikazu boja, gloss papir sa gloss premazom – kunstdruck idealan je za letke koji se fokusiraju na dizajn. Ako više volite diskretniji izgled s manje refleksije, koristite matt papir za štampanje letka.

Nakon štampanja leci se obrezuju na finalne dimenzije. Prepust služi kao prostor za moguće razlike u obrezivanju. Također imajte na umu i margine na letku. Sadržaj letka treba biti najmanje 5 mm od konačnog formata letka.

Poštovani, ukoliko nemate grafički dizajn (pripremu) mi vam možemo ponuditi profesionalnu uslugu grafičkog dizajna za sve promo materijale.

Poštovani, tokom narudžbe letaka možete naglasiti kako želite da vam letci budu zapakovani u paketima.

E slika
VRLO DOBRO
4.5/5

Bazirano na 483 recenzije

VRLO DOBRO
4.4/5

“Uvijek sam jako zadovoljan, prije svega jer se naljepnice lahko kidaju i zaljepljuju.” 17.0.10.2022.

VRLO DOBRO
4/5

Hvala na stručnom savjetu i super brzoj isporuci…” 14.09.2022.

VRLO DOBRO
4.4/5

“Roba vrlo dobra, cijena i dostava dobra. Dodatno pojašnjavanje nije potrebno.” 07.09.2021.

ODLIČNO
5/5

“Perfektno – dostava za 2 dana – bila je gotovo nevjerovatna, odmah smo napravili drugu narudžbu.”